Tuesday, October 26, 2010

Subhanallah..blh solat di mana saja

Salam....
Aku nk shre video ni yg sgt wat aku tharu..
Vdeo ni menunjukkan betapa solat itu pntg..
Betapa kita kne menunaikannya xkra walau di mana kita berada...
Subhanallah..insaflah...
video
 

MAKNA BACAAN DALAM SOLAT

Salam....
Hari ni entry aku agk berbeza sedikit...
Hee sbb bru je dpt email mengenai makna bacaan dalam solat..
Sekadar utk tmbh ilmu kita semua...
Allah Maha Besar  
 
Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku,
Ibadatku,
hidupku,
matiku
adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak
menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.
 
Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk

Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk

Allah mendengar pujian orang yang memujinya.
 
Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.
 
Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud

Ya Allah, ampunilah daku,
Rahmatilah daku,
kayakan daku,
angkatlah darjatku,
rezekikan daku,
berilah aku hidayah,
sihatkanlah daku dan
maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta
keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.
 
Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut

Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.
Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.




"wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup
keNerakamu....kami lah hamba yang mengharap belas darimu ."ya allah
jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua
ibubapa  kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal
dunia"

Monday, October 25, 2010

nervousnya....huhu

Sedar xsedar hari ni dah masuk 25 October...
Haish,,,cepatnye mase berlalu kn...
And xlame lg aku pn melangkah ke alam baru..
Ke dunia baru yg aku sndiri takut memikirkannya...
Bukan ape...takut klo keputusan yg aku wat ni salah...
Pape pn setiap org akn buat keputusan msg2..
Dan aku telah buat keputusan aku sndiri..
Untuk sambung lg pengajian ku ke peringkat Masters..
Hmm..ntahla...skrg ni pe yg ku rse..
Sgt nervous...utk mnjlangnye 1/11/10 nti...
Rse mcm xmo smbg la plak...
Ya Allah....Kau berikan aku kekuatan...
Untuk aku menempuh dunia baru ku ini...
Aku harapkan semunya berjalan dgn lncar...
Aku harapkan aku berjaya mengenggam segulung sarjana...
Ya...itulah impian aku selama ini...
Sbb dengan adanya sarjana...
Maka aku ada kelebihan untuk apply position as lecturer...
amiin....

PETUA MATIKAN NYAMUK?

Baru2 ni aku de dpt 1 email..
Ya...email ttg petua matikan nyamuk
Haha..aku kurang fhm sgt...
Sbb email tu mybe ditaip oleh Indonesian
So sbb tu la xfhm..hee
Pape nk jgk shre kt sni...
Mne la taw kot2 follower sye fhm..hee
 
CARA MUDAH DAN MURAH BERANTAS NYAMUK

Nyamuk cukup mengganggu dan sangat berbahaya
sebagai penyebar berbagai penyakit mematikan.
Cairan pembunuh serangga di pasaran kurang
efisien dan bahkan membawa dampak sampingan
yang serius.

Berikut ini cara MUDAH dan MURAH yang
bisa dicoba.
Cocok untuk segala kondisi pemukiman, sekolah,
rumah sakit, dll.
Sangat KREATIF bila dikenalkan pada para siswa
sekolah untuk dicoba di sekolah dan di rumah
masing-masing.

Yang dibutuhkan :
- 200 ml air
- 50 gram gula merah
- 1 gram ragi (beli di toko makanan kesehatan,
warung, atau pasar)
- botol plastik 1,5 liter

Langkah-langkah pembuatan

1. Potong botol plastik di tengah.
Simpan bagian atas/mulut botol.



2. Campur gula merah dengan air panas.
Biarkan hingga dingin dan kemudian tuangkan
di separuh bagian potongan bawah botol.



3. Tambahkan ragi.
Tidak perlu diaduk.
Ini akan menghasilkan karbon-dioksida.



4. Pasang/masukkan potongan botol bagian atas
dengan posisi terbalik seperti corong.



5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam,
kecuali bagian atas, dan diletakkan di beberapa
sudut rumah Anda.



Dalam dua minggu, Anda akan melihat jumlah
nyamuk yang mati di dalam botol.



Selain membersihkan habitat mereka,
tempat berkembang biak nyamuk, kita dapat
menggunakan metode ini sangat berguna
di sekolah-sekolah, TK, rumah sakit dan rumah.

(Sebarkan kepada anak, teman, dan kerabat
Anda agar nyamuk bisa diberantas) 
 
 
p/s: amacam? ada faham? 

Saturday, October 23, 2010

HAPPY GRADUATION!!

Happy Graduation Day!!!

Yezza...hari ni bersamaan dengan 23/10/2010 merupakan hari istimewa kerana hari ni hari si dia bergraduasi...(erk..betulkah ejaan ni?)
Hehehe....
So, mcm biasela....
aku ni pape pn msti semangat dr org len...
akula org plg awal bangun...
kejutkan dia....
tme dia beratur tgu msuk dewan pn aku cll....
tme nak naik pntas lg...
hahahahha....
at last dia cll aku pas amek scroll tu....
and i wish to him....

HAPPY GRADUATION DAY B...<3

Thursday, October 21, 2010

TANDA LELAKI SAYANG

Hari tu...dkt FB....de mbe aku post kn vdeo ni..
Bile tgk je tajuk video ni..ntah knp aku xmnat pn nk bkk..
And 1 hr tu aku bkk jgk....
Video ni simple sgt but yet meaningful..
Video ni jgk byk menyedarkan aku ttg si dia..
And the best part is...
Video ni mmg kne sgt dgn situasi aku...
And sgala ptnjuk dlm vdeo ni smua sme je dgn si dia..
Video ni buat rse sgt tsntuh....
Rse mcm de org dok sblh aku nga bsuh aku jek...
And now i realised that his love is true from his heart...
Oh no...jiwang plak...hee 
So kwn2..jomla kte tgk video ni...
Kot2 korg pn rse yg same jgk..:)
 
video

Tuesday, October 19, 2010

TOSAI

TOSAI

Ya...itulah tajuk untuk entry aku hari ni..hee
tapi....
kenapa mesti tosai?
hee....sbb...aku suka sgt makan tosai...:)

entah mcm ne la leh suka sgt mkn tosai ni....
tp yg aku igt dlu mmg aku xle blah dgn tosai...
masam la pe la....mcm plik je...
and aku ciap xtaw nk mkn pe bli de kt maple..
roti cnai crius aku muak...megi grg mcm heavy la plak...
and finally...
de 1 hr tu aku g maple dgn mak n adik aku...
dia order tosai & aku tnye dia...knp tosai?
hahahah...soklan yg xde jwpn...
mak aku pn terpinga je aku tnye mcm tu...
then aku pn brni mati order tosai 1..haha
lpas pekene tosai, aku pn rse tosai sdap gile babe!!!
hahaha...and smp skrg ni aku dok order tosai je...
serius!!!! mmg dh lme xmkn mende len kt maple
tp..asyk2 tosai je...hHAhahahah...
smp fmly aku pn plik...si dia lg la plik...
dlu x ske lpak maple....
skrg pntg tnye mkn kt mne aku dh teringat kt tosai..
heheheheh
and hr tu sbb mlas nk kua g maple tp teringin sgt..
aku pn search la kt Google resipi tosai,.
mcm kt bwh ni ha,...

Bahan-bahan ( 10 keping tosai )

  • 2 cwn beras -rendam 8 jam
  • 1 cwn aluthu - rendam 8 jam
  • 1 kepal nasi
  • sedikit garam
  • minyak masak
  • 1/2 labu bwg besar

Cara-cara

  1. Kisar semua bahan dengan blander hingga halus. masukkan sedikit air semasa blender. air agak-agak padan dengan bahan2 yang nak di kisarlah. kadar kecairan adunan spt apam tapai atau bg yang biasa buat apam lenggang macam tu la
  2. masukkan garam dan kacau rata
  3. peram adunan kira-kira 8 jam supaya adunan naik
  4. culup bwg dgn minyak dan sapu atas kuali rata atau non stick pan
  5. kacau2 adunan tadi. ambil lebih kurang 1 cwn atau 1 senduk adunan dan rata2kan atas kuali anda. masak dgan api perlahan atau sederhana 
Ha...begitula cara2 nk wat tosai...
tp...aku ni mcm pemalas+ pelik sket nk wat tosai ni...
rumit sket la...hahahaha
so pd sape2 yg rjin leh la cube n amalkan...
pastu htr sekeping kt rmh aku...blh? :)
Pape pn kwn2, mkn tosai ni elok...
sbb dia xbyk myk so bre berkhasiat jgk la...
and aku pn bharap 1 day nti aku akn pndai wat tosai
mcm kt kdai mamak jgk....hehehehe 

Monday, October 18, 2010

Seremban 2

Salam kwn2....

Hee....hari ni saye xkeje lg....
xtawla smp bile nk tgu...
actually kntrak keje dh hbs...
so tgu nk renew je kntrak bru...
tp dlm dilema plak...
xtaw nk smbg ke x....
coz kalau smbg pn mybe keje dlm 2 weeks mcm tu pastu stop...
klo x smbg mcm buang mse je smntra tgu msuk klas kn...hehe ntahla yuhanis...

and smlm...si dia menjejakkan kaki wat pertama kali di seremban 2..
and aku la org plg excited x hengat...haha
pdhal si dia pn nk amek kwn je...
tp excited mcm dia nk dtg uma je..
ciap soh prnts g tpt si dia pgi plak...
tp si dia sgan kot...so xjdila kmi jmpe...
juz tnjuk direction je rmh kt mne..
cuz dat tme kami mau pulang berangkat ke kajang dh...
and hepi jgk cuz at last si dia taw jgk rmh aku kt seremban 2 tu....
hee next tme leh la dtg kn3....

Saturday, October 16, 2010

iPhone 4


Morning peeps!!!

Hee....pg2 lg saya dh update blog...
Anyway, xde pe sgt nk share pg2 mcm ni....
Just terngiang-ngiang lg dgn budget 2011 yg PM kite announced ptg smlm...
Hee...and the best part of course on import duties for daily used goodies...hee
So, brg2 import kt Msia pasni nti smkin mrh la kn3...:)

Pastu best jgk psl nk hapuskan tax on cellphone coz govt nk standardized kn smua cellphone kt msia ni xpyh tax...woohooo!!! So blh la nk usha2 iPhone 4 ke pas ni kn...^..^

Anyway, thanx a bunch to our Msian's govt...mmg govt byk sgt mbntu rkyat...hehe utk kwn2 yg gji below RM 3000 leh la start survey nk bli rmh...
De 100% pnjaman perumahan and no deposits will be commenced...hihi

Pape pn...jom kite survey iPhone 4  kt amazon ni ha...:)

Friday, October 15, 2010

PERBEZAAN MARJERIN & MENTEGA

Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam
belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.

Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan pelbagai perasa baru.

TAHUKAH ANDA ....perbezaan antara marjerin dan mentega?

Bacalah sehingga ke akhirnya.anda tentu tertarik!

Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan memakan marjerin bolehmeningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.

Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan. Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai! Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.

Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan. Ia juga merendahkan respons perta hana n tubuh serta keberkesanan insulin semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan . INI IALAH BAHAGIAN YANG SANGAT MENARIK!

Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).

Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:
Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh.. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:
*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)

*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?

Hati-hati Walau Dimana Saja Anda Berada



Salam...
Hari ni nk share plak psl rompakan yg berlaku
DI DALAM LIF!!
Ye....even dlm lif pn anda still kne hati2 dgn keadaan sekeliling...
Hope gmbr kt bwh ni jdi pedoman utk kita semua....














Take care my frens...huhuhu



Thursday, October 14, 2010

Panda selepas gempa bumi di Sichuan






Jom kite tgk aksi panda yg telah diselamatkan selepas gempa bumi di Sichuan..
Comel sgt2 panda ni....

Pandas After The Earthquake


The earthquake was right in the area where giant pandas live.
Most pandas are protected well, especially those babies, even if they


were scared a lot. Right after earthquake they rushed out and some
stayed together.





People are rescuing pandas



Giving them milk-





After meal



Look at these babies!




I don't want a shot!



You scared me!

Gajah yg kreatif!!!





Hahaha...bkn setakat manusia je yg kreatif....
tapi haiwan pn not bad taw....
jom tgk aksi gajah kt bawah ni.....:)








KEINDAHAN ALAM...

SUBHANALLAH...MARILAH SAMA2 KITA SAKSIKAN KEINDAHAN YG DICIPTAKAN-NYA...

Cherry
Blossoms Japan



Tundra



Autumn in Germany




The beauty of Antarctica



Saltzburg Austria - the most
beautiful city we have ever seen.



Neuschwannstein, King Ludwig's Castle
in Bavaria , Germany



Windmills of Holland



Beauty of Tibet



Disney Castle



Golden Maple Leaf



Edge of Glacier




Lavender Farm



The Night Scene of Eiffel Tower



Blue Sea



Earthbound Rainbow




Mirror Lake




Lavender at the Foot of the Mountain



Comet (Make a wish)



The Purple Rom ance



Breithorn Peak ( Switzerland )



Deep Autumn



The Moon and Star on Earth



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...